ام آر آی مغز

ام آر آی مغز (صفر تا ۱۰۰ نکات و راهنمایی ها)

ام آر آی مغز یکی از روش‌های تصویربرداری تشخیصی در پزشکی است که تصاویر ایجاد شده به کمک این روش، با استفاده از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی به دست می‌آیند.

از این روش برای تشخیص اختلالات، مشکلات مغز، بررسی تمامی بافت‌های مغز، تشخیص تومور و… استفاده می‌شود.

پزشک متخصص مغز و اعصاب، برای بررسی قسمت‌های مختلف و لایه به لایه مغز، ام آر آی را تجویز می‌کند.

تصاویر به دست آمده از ام آر آی مغز سالم، یک تصویر سه بعدی است که تمامی ساختار‌های مغز را به صورت دقیق نشان می‌دهد.

 

ام آر آی مغز چیست؟

ام آر آی مغز

امروزه علم پزشکی بسیار پیشرفت کرده است و روش‌های متعددی برای تشخیص مشکلات و بیماری‌ها به وجود آمده است.

یکی از این روش‌ها، ام آر آی مغز بوده که تصاویر سه بعدی از ساختار مغز به کمک آهنربا (میدان مغناطیسی) و امواج رادیویی به دست می‌آید.

در MRI (Magnetic Resonance Imaging) مغز، با استفاده از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی، اتم‌های هیدروژن موجود در مغز تحریک می‎شوند و این تحریک، سیگنال‌هایی را تولید می‎کند.

این سیگنال‌ها به صورت تصاویر سه بعدی از مغز  و عصب‌ها بر روی کامپیوتر پیشرفته و پیچیده نشان داده می‌شوند و متخصص با بررسی و تجزیه و تحلیل این سیگنال‎ها، تمامی قسمت‌های مغز را بررسی کرده و مشکل را می‌یابد.

یکی از حسن‌هایی که ام آر آی نسبت به سی تی اسکن دارد این است که، در ام آر آی از اشعه استفاده نمی‌شود و به همین دلیل این روش خطری به همراه ندارد.

ام آر آی به دلیل قدرت تشخیص بالا، بیشتر از سی تی اسکن مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از ام آی آر بسیاری از بیماری‎ها به سرعت تشخیص داده می‎شوند و می‌توان در همان ابتدا، درمان مناسب را در پیش گرفت.

 

ام آر آی مغز برای چیست؟

ام آر آی مغز

از ام آر آی مغز برای بررسی اختلالات گسترده‌ای در اعصاب، عروق خونی و قسمت‌های مختلف مغز استفاده می‌شود. بطور کلی این روش برای تشخیص اختلالات زیر کاربرد دارد:

  • بررسی عملکرد مغز: بررسی عملکرد مغز بیشتر برای تشخیص مشکلات و عملکرد مغز در آزمون‌های شناختی، حسی و حرکتی انجام می‌شود. این نوع ام آر آی در حوزه‌های روانشناسی، روانپزشکی و اعصاب و روان تجویز می‌شود. با استفاده از بررسی عملکرد مغز، می‌توان علت اصلی مشکل در حرکت، حس و… را تشخیص داد و درمان مناسب را آغاز کرد.
  • تشخیص اختلالات و بیماری های مغزی: با استفاده از ام آر آی مغز و نخاع، می‌توان به مشکلات و اختلالات گسترده‌ای از جمله التهاب مغز، تومور مغزی، اختلالات عروقی، عفونت‌ها و بسیاری دیگر از مشکلات، پی برد. پزشک متخصص با استفاده از این روش به تشخیص دقیقی از انواع بیماری می‌رسد. همچنین پزشک متخصص ممکن است در صورت مشاهده علائم سکته مغزی خفیف، ام آر آی را تجویز نمایید.
  • بررسی جریان خون در عروق مغز: ام آر آی عروق خونی مغز، جهت بررسی جریان خون در عروق و تنگی و نارسایی در خونرسانی به اندام‌ها از طریق مغز، انجام می‌شود. در این نوع ام آر آی، تصاویر دقیق و سه بعدی از عروق خونی مغز به کمک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی حاصل می‌شود که می‌توان با استفاده از آن بیماری‌هایی از جمله: تومور مغزی، سکته مغزی، آنژیوم، تشنج، اختلالات خونی مغز و ترمیم بافت مغز پس از جراحی را بررسی نمود.
  • بررسی صدمات و آسیبهای مغزی: در صورت صدمه، آسیب و ضربه به ناحیه سر، پزشک برای بررسی آسیب و صدمات احتمالی به مغز، ام آر آی مغز را تجویز می‌کند.
  • بررسی تاثیر درمان بر روی عملکرد مغز: یکی دیگر از مواردی که از ام آر آی مغز استفاده می‌شود، بررسی تاثیر درمان بر بافت‌ها و عملکرد مغز است. در این مورد پزشک پس از گذشت دوره درمان، برای بررسی میزان تاثیر درمان بر روی مغز، ام آر آی را تجویز می‌کند.

 

ام آر آی مغز با تزریق چگونه است؟

در برخی از موارد برای ام آر آی مغز نیاز به تزریق ماده‌ای به نام کنتراست است. این ماده برای تصویر برداری دقیق‌تر به بدن بیماری تزریق می‌شود. ماده کنتراست اغلب از یک فلز کمیاب به نام گادولینیوم تهیه می‌شود. این فلز خواص مغناطیسی مولکول‌های آب مجاور مغز را تغییر داده و باعث ایجاد تصویر دقیق‌تر از بافت مغز می‌شود.  ام آر ای مغز با کنتراست برای تشخیص موارد کاربرد دارد:

  • تومور مغزی
  • التهاب مغز
  • تامین خونرسانی به اندام‌ها از طریق مغز
  • بررسی عروق خونی مغز
  • زوال عقل
  • عفونت مغز
  • سکته مغزی
  • مولتیپل اسکلروزیس

استفاده از ماده کنتراست در ام آر آی مغز در مرکز تصویربرداری پزشکی پارس ضریب ایمنی بسیار بالایی دارد.

توجه : اگر دچار بیماری حاد کلیوی هستید حتما قبل از ام آر آی مغز به پرستار اطلاع دهید.

 

ام آر آی مغز برای چه کسانی تجویز می شود؟

پزشک متخصص با دیدن علائم زیر در بیماران، ام آر آی مغز را تجویز می‌کند:

  • آسیب و صدمه به سر
  • سردرد شدید حین عطسه و سرفه
  • احساس گیجی، کرختی و بی‌حسی مداوم
  • سردردهای مزمن و مداوم
  • ضعف عضلات و گزگز اندام‌ها
  • تغییر در طرز فکر و رفتار
  • مشکل در صحبت کردن
  • مشکل در شنوایی و بینایی
  • سردرد صبحگاهی
  • سرگیچه
  • تشنج
  • ضعف و احساس خستگی مفرط

انجام ام آر آی مغز در سایر موارد بنابه صلاحدید پزشک معالج نیز انجام می شود.

 

۴ مزیت ام آر آی مغز

ام آر آی مغز برای تشخیص بسیاری از بیماری‌ها، مزایا و محاسنی دارد و به کمک این روش می‎توان به تشخیص دقیقی از مشکلات مغزی رسید. همچنین می‌توان سلامت مغز را بررسی نمود. این روش در مقایسه با دیگر روش‌های تشخیص پزشکی، مزایا و محاسنی دارد که عبارتند از:

  1. تصویربرداری بدون استفاده از اشعه: در ام آر آی از اشعه ایکس استفاده نخواهد شد و بجای آن از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی استفاده می‌شود. این مورد سبب میشود که ام آر ای خطری به همراه نداشته باشد.
  2. عدم نیاز به تزریق ماده کنتراست: در بیشتر مواقع برای تصویربرداری در ام آر آی، از ماده کنتراست استفاده نمی‌شود و در موارد نارد ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق بیماری، استفاده از ماده کنتراست را تجویز نماید.
  3. تشخیص دقیق بیماری و اختلالات مغزی: با استفاده از ام آر آی، تصویر سه بعدی و دقیقی از مغز به دست می‌آید که به کمک این تصاویر، پزشک به تشخیص دقیقی از بیماری و اختلالات مغزی میرسد.
  4. بررسی عملکرد مغز: به کمک ام آر آی مغز، تمامی قسمت ‌ای مغز از جمله بافت مغز، عروق خونی و… را می‌توان مورد بررسی قرار داد و از عملکرد صحیح آنها مطمئن شد.

 

بهترین مرکز ام آر آی مغز در کرج

مرکز تخصصی تصویربرداری پزشکی پارس ، با دارا بودن تجهیزات و دستگاه‌های فوق پیشرفته و همچنین کادر پزشکی متخصص، یکی از بهترین مراکز ام آر آی مغز در کرج است.

در این مرکز خدماتی از قبیل:

ام آر آی، سی تی اسکن، سونوگرافی، رادیولوژی و ماموگرافی برای بیماران عزیز انجام می‌شود.

برای دریافت نوبت و اطلاع از قیمت‌ها، با تصویربرداری پزشکی پارس در کرج، تماس بگیرید.

برای ارتباط ۳۲۱۹۱ (۰۲۶) را شماره گیری کنید.

آدرس وبسایت :

Parsimaging.ir

 

 

سوالات متداول

  1. ام آر آی مغز چقدر طول می‌کشد؟

اگر بیمار در بهترین حالت خود قرار داشته  و با تیم پزشکی همکاری کامل داشته باشد، ام آر آی مغز بین ۱۰ الی ۱۵ دقیقه زمان میبرد؛ البته گاهی ممکن است زمان بیشتری سپری شود.  

  1. ام آر آی مغز در بارداری چگونه انجام می‌شود؟

ام آر آی مغز به دلیل عدم استفاده از اشعه ایکس، هیچ ضرری برای خانم‌های باردار به همراه ندارد و آنها می‌توانند از این روش تشخیص پزشکی، استفاده کنند. البته استفاده از ماده کنتراست برای خانم‌های باردار ممنوع است.

5 1 vote
امتیاز این صفحه
guest
پاسخ را از طریق ایمیل اطلاع می دهیم
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
همه دیدگاه ها را ببینید